Rain's World

Hello! Wallo!

Assalamualaikum! Hi I'm Rain. Welcome to My Kpop Town. Im Multifandom and EXO-L. Gomawo! You'r be pleased to be here
HYUN WOO's Crush





Entries About Linkies Stuff


Check you time

Walking Talking

letak link anda yang betul.
No Harsh words allowed here.
Just Wrote and Click SEND
You'r be pleased to be here




Big Clap

Template: Intan Aqilah
Basecodes: Yaya
Others:   


TUTORIAL 2 in 1 .

Assalamualaikum peeps!!
What The Tutorial 2 in 1 ?

maksud aku , tuto kali ni ader 2 .. 
senang dan ringkas ..
Page Element dan Blogskin pon boleh di pakai ek ..
2-2 boleh guna ..
 ringkas dan mudah Wooooo!!

Tutorial 1

Google Translet For another country ..
maksud ain , Google translet ni untuk pengunjung blog yang datang luar dari malaysia .. Dia tak paham nak Follow kita kat mana , nak baca entry kita macam mana kan ? Okay .. lETS do IT

First ::
 For Page Element 

Dashboard > Desing > Page Element > Add Gadget

Ambil Add gadget SIDEBAR bawah SEKALI .

Copy dan Pastekan Code ni kat ADD GADGET tadi 

<div style=" position:fixed; top:1px; right:1px;"><object width="480" height="385"><center><div id="google_translate_element"></div><script>function googleTranslateElementInit() {new google.translate.TranslateElement({pageLanguage: 'ms'}, 'google_translate_element');}</script><script src="http://translate.google.com/translate_a/element.js?cb=googleTranslateElementInit"></script></center></object></div>


Yang biru tu korang leh tukar bottom , dan yang warna merah tu korang leh tukar left


Dan siap SAVE .




UNTUK BLOGSKIN

Korang tekan F3 atau Ctrl+F , cari 

</table>
Dah dapat kan ? kalau xde cari pulak 

 </html>
Ade kan ? bagi yang dapat </table> tu korang paste kan code ni kat BAWAH </table> tu .

 <div style=" position:fixed; top:1px; right:1px;"><object width="480" height="385"><center><div id="google_translate_element"></div><script>function googleTranslateElementInit() {new google.translate.TranslateElement({pageLanguage: 'ms'}, 'google_translate_element');}</script><script src="http://translate.google.com/translate_a/element.js?cb=googleTranslateElementInit"></script></center></object></div>
Act , Coding dia sama dgn yang atas kan ? huhu . Kalau x bagi lagi nanti kaurang tak faham :)

dah paste , PRIEVIEW dulu ye ... dia mesti ader punya kalau korang x salah Copy code .

untuk </html> pulak ,

korang PASTE code yang sama kat atas tu di atas </body> 


macam ni dalam coding blogskin .


</body>
</html>


Kan tadi kita cari </html> kan , so kita PASTE code yang panjang lebar kat ats tu , ATAS </body> .


so , dah siap PRIEVIEW !!




SECOND : BLOGSKIN 


Copy and paste code ni di setiap korang nya TITLE SIDEBAR .


letak atas tajuk korang ,
contoh 


<center/><About Me>picturer(http://blinkblinkcupcup.png);<saranghae>


korang letak kat atas 


</centre> tu kay .


ni codenya .


<div style="padding:2x; background: #FFFFFF; border: 8px ridge #FF00CC;border-radius: 25px 10px / 10px 25px; -moz-border-radius: 15px;"><center></center>

Dah ? Kalau dah , Yang MERAH tu korang leh tukar warna dia . Ain kasi warna Putih . sesuai for background hitam . 
ni code2 warna .




#0000000000330000660000990000CC0000FF
#0033000033330033660033990033CC0033FF
#0066000066330066660066990066CC0066FF
#0099000099330099660099990099CC0099FF
#00CC0000CC3300CC6600CC9900CCCC00CCFF
#00FF0000FF3300FF6600FF9900FFCC00FFFF
#3300003300333300663300993300CC3300FF
#3333003333333333663333993333CC3333FF
#3366003366333366663366993366CC3366FF
#3399003399333399663399993399CC3399FF
#33CC0033CC3333CC6633CC9933CCCC33CCFF
#33FF0033FF3333FF6633FF9933FFCC33FFFF
#660000#6600336600666600996600CC6600FF
#6633006633336633666633996633CC6633FF
#6666006666336666666666996666CC6666FF
#6699006699336699666699996699CC6699FF
#66CC0066CC3366CC6666CC9966CCCC66CCFF
#66FF0066FF3366FF6666FF9966FFCC66FFFF
#9900009900339900669900999900CC9900FF
#9933009933339933669933999933CC9933FF
9966009966339966669966999966CC9966FF
9999009999339999669999999999CC9999FF
99CC0099CC3399CC6699CC9999CCCC99CCFF
99FF0099FF3399FF6699FF9999FFCC99FFFF
CC0000CC0033CC0066CC0099CC00CCCC00FF
CC3300CC3333CC3366CC3399CC33CCCC33FF
CC6600CC6633CC6666CC6699CC66CCCC66FF
CC9900CC9933CC9966CC9999CC99CCCC99FF
CCCC00CCCC33CCCC66CCCC99CCCCCCCCCCFF
CCFF00CCFF33CCFF66CCFF99CCFFCCCCFFFF
FF0000FF0033FF0066FF0099FF00CCFF00FF
FF3300FF3333FF3366FF3399FF33CCFF33FF
FF6600FF6633FF6666FF6699FF66CCFF66FF
FF9900FF9933FF9966FF9999FF99CCFF99FF
FFCC00FFCC33FFCC66FFCC99FFCCCCFFCCFF
FFFF00FFFF33FFFF66FFFF99FFFFCCFFFFFF


Letak # SEBELUM code warna tuh kay . contoh #FF3366
Okay ? Jyeeahh ! boleh save :D guna untuk YouTube Player pon boleh .

UNTUK PAGE ELEMENT

Kaedah yang sama , tapi bnyak coding ,
tgok ni ..Code dia x sama macam untuk BLOGSKIN ok.

Copy Code Ni Ea :)


<div style="padding:2x; background: #FFFFFF; border: 8px ridge #000000; border-radius:15px; -moz-border-radius: 15px;"><center></center>URL GADGET</div>

Okay ? Yang URL GADGET tuh , korang letak Code sidebar 
korang , Code 2 sidebar yang cantik3 tukan , korang Letak je kat URL GADGET tu kay ..
 Dah siap SAVE !!! senag je kan ? Huwaaaaaa!!!